Home / Europa / Noord- Europa / Het noorderlicht zien: waar en wanneer?

Het noorderlicht zien: waar en wanneer?

Veel mensen hebben vaak nog één grote wens wanneer het op reizen aankomt: het noorderlicht zien. In het reisprogramma van Tom Waes konden we al zien hoe imposant en ongelofelijk het moet zijn om het noorderlicht in het echt te zien, en niet televisie of op foto.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Dit bovennatuurlijke verschijnsel ontstaat doordat er geladen deeltjes in onze atmosfeer terechtkomen, door een uitbarsting op de zon. Door het magnetische veld van de aarde wordt die stroom van deeltjes afgebogen en raken ze door de polen onze atmosfeer sneller binnen. De uitbarstingen op de zon spelen dus een grote rol in de zichtbaarheid van het noorderlicht. Hoe krachtiger de uitbarstingen, hoe verder het noorderlicht zichtbaar is. Bij een erg krachtige uitbarsting kan het noorderlicht bij heldere hemel zelfs soms zichtbaar zijn tot in onze omgeving. Maar geloof ons, die kans is echter heel klein, je moet al heel veel geluk hebben!

Waar zie je het noorderlicht dan wel?

Wil je het noorderlicht toch eens van dichtbij zien, dan trek je het best naar de plaats waar het noorderlicht het best zichtbaar is: het noorden van Scandinavië. Er zijn verschillende plaatsen waar het noorderlicht goed tot zelfs zeer goed zichtbaar is. In verschillende steden is de kans groot dat je het noorderlicht ziet. In steden zoals Tromso, Kiruna, Abisko, De Lofoten, Bodo, De Noordkaap, Alta en Kakslauttanen ben je bijvoorbeeld zeker dat je het noorderlicht zal zien. Op één voorwaarde, dat je in het “seizoen” gaat uiteraard.

Vanaf september is de kans groot dat je het noorderlicht te zien krijgt.

 

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top