Home / Citytrips / Ontdek nu magisch Istanboel

Ontdek nu magisch Istanboel

Istanbul is een magische bestemming, gelegen op de grens tussen Europa en Azië. De boeiende geschiedenis uit het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk zorgt voor een rijke schat aan bezienswaardigheden. De uitzichten over de rivier Bosporus zijn gewoonweg adembenemend en overweldigend. Deze metropool lijkt op geen enkele stad in Europa!

Istanbul, de vroegere hoofdstad van het Byzantijnse rijk onder de naam Constantinopel, is de enige stad ter wereld die verspreid ligt over twee continenten. De meest Westerse stad van het Oosten en de meest Oosterse stad van het Westen. De Bosporus en de Gouden Hoorn splitsen de stad eigenlijk in drie delen, waarvan er twee op het Europese continent en één op het Aziatische continent liggen.

Sinds de stichting van het moderne Turkije door Attatürk is Istanboel niet langer de hoofdstad, dat is nu Ankara, maar op cultureel en historisch vlak is het toch nog steeds stad nummer 1 en dus verreweg de interessantste stad in Turkije voor een citytrip.

Bruisende metropool

Deze metropool bruist van het leven van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. In het labyrinth van steegjes, pleinen en boulevards vind je historische gebouwen, overdekte winkelcentra, kraampjes met van alles-en-nog-wat, religieuze verzamelplaatsen en tot de verbeelding sprekende kleurrijke figuren.

Er zijn heel wat moskee’s een bezoekje waard. Zo heb je de voormalige kathedraal Aya Sophia en de blauwe moskee of de Sultan Ahmet moskee. Daarnaast zijn er nog tal van paleizen en historische gebouwen.

Ook aan musea is er geen gebrek. Je kan er zowel bijleren over de archeologie, kunst, modern art als de geschiedenis van de industrie in Istanboel.

Zet je hart en je geest open en Istanboel zal je overrompelen op de meest positieve manier denkbaar!De belangrijkste bezienswaardigheden van Istanboel Aya Sophia De ‘Aya Sophia’ of ‘Hagia Sophia’ is een voormalige kathedraal en moskee in het oude stadscentrum van Istanboel. Het oorspronkelijke gebouw was een kathedraal ten tijde van het Byzantijse Rijk. Na de verovering in 1453 door de Ottomanen werd het een moskee. Op dat moment werden ook de minaretten bijgebouwd en binnenin werden de bestaande muurschilderingen over pleistert. In 1985 werd het gebouw opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Sinds 1934 doet het dienst als museum. Adres

Boottocht over de Bosporus

Een boottocht over de Bosporus, de rivier die Europa en Azië van elkaar scheidt, is een absolute must tijdens je stedentrip in Istanboel! Gedurende 2 uur geniet je van prachtige bouwwerken aan de oevers van de zee en ontdek je de verborgen parels van Istanboel. De boten vertrekken dagelijks naast de Galata brug!

De Süleymaniye moskee

De Süleymaniye moskee is minder bekend dan de Aya Sophia moskee maar is minstens even opmerkelijk. De moskee is gebouwd bovenop een heuvel in opdracht van sultan Süleyman en is een juweeltje van Osmaanse architectuur. Aan de voorzijde, tussen de 4 minaretten, bevindt zich een marmeren binnenplaats. Neem zeker ook een kijkje binnenin de moskee die onderdak biedt aan een hamam, ziekenhuis en indrukwekkende bibliotheek.

De Galata toren

In het Europese deel van Istanboel, staat de Galatatoren. Deze toren werd gebouwd in 1384 en was oorspronkelijk een uitkijkpost. Neem zeker de lift naar de 12 de verdieping en geniet van het panoramisch stadsuitzicht over o.a. het Topkapi paleis, de Gouden Hoorn de Bosporus en de Sultanahmet.

Een bezoek aan de Galata toren tijdens zonsondergang is een absolute aanrader!

De Hippodroom

Herbeleef de geschiedenis en maak kennis met het kloppend hart van het voormalige Constantinopel. In dit park is het heerlijk vertoeven terwijl je je ogen de kost geeft aan 3 antieke monumenten namelijk de Obelisk van Theodosius, de Slangenzuil en de Omsnoerde Zuil van Constantinus Porphyrogenitus. Op wandelafstand bevindt zich het museum voor Turkse en Islamitische kunst.

De Gouden Poort

De Gouden Poort begon zijn leven als triomfboog opgericht door Theodosius I, later werd hij ingebouwd in de stadsmuren van Istanbul en werd hij de belangrijkste van de zeven toegangspoorten tot Constantinopel. Onder Theodosius II werd de poort echt van goud nadat hij volledig met goudplaten werd bekleed. De ‘Porta Aurea’ was ook de plaats waar de zegevierende legers de stad terug binnentrokken.

Nog later werd de poort een onderdeel van het ‘Yedikule’ kasteel die in 1458 door Mehmed II terug werd opgebouwd als verdedigingswerk. ‘Yedikule’ betekent ‘Zeven Torens’. Dit fort deed tijdens zijn lange geschiedenis ook dienst als gevangenis en arsenaal. Sinds 1959 is het een museum.

De Sultan Ahmetmoskee

De ‘Sultan Ahmet moskee’ is ook wel bekend onder zijn populaire naam ‘de blauwe moskee’. Dit groot religieus gebouw ligt vlakbij de ‘Aya Sophia’ en werd gebouwd tussen 1609 en 1616 in opdracht van sultan Ahmet I.

De moskee werd ontworpen door Sedefhar Mehmet Aga, hij ontwierp een perfect symmetrisch geheel met centraal de 33 meter wijde koepel. Opvallend is ook dat deze moskee maar liefst 6 minaretten heeft, dit is het derde hoogste aantal ter wereld.

De Leander toren

De 18de eeuwse Leandertoren waakt over de ingang van de Bosporus. De toren kent ook wel de bijnaam de ‘Maagdentoren’ naar de legende van een Ottomaanse sultan die zijn dochter in de toren liet opsluiten nadat voorspeld was dat ze zou sterven aan een slangenbeet. Filmliefhebbers herkennen de toren ongetwijfeld uit de James Bond film ‘The world is not enough’.

De Prinseneilanden

Ontsnap aan de drukte van Istanboel en neem de boot naar de Prinseneilanden, bestaande uit 9 verschillende eilandjes. Auto’s zijn hier verboden dus kan je hier volop genieten van de ongerepte natuur. Huur een fiets, maak een wandeling tussen de zoet geurende magnolia’s of laat je rond rijden met paard en kar.

De Bosporus brug

De Bosporus brug is de op twaalf na grootste brug ter wereld en verbindt het Europese deel van Istanboel met het Aziatische werelddeel. De hangbrug heeft een lengte van 1.590 meter en werd ingewijd op 30 oktober 1973 naar aanleiding van de Republiek Turkije onder leiding van de wereldberoemde Ataturk. Door het groot aantal zelfmoordpogingen is de brug helaas afgesloten voor voetgangers en fietsers.

Basilica Cisterne

Deze wateropslagplaats werd tussen 532 en 542 aangelegd in opdracht van keizer Justinianus om de stad in tijden van oorlog van voldoende vers drinkwater te kunnen voorzien. De totale capaciteit is 80000m³ en er staan maar liefst 336 zuilen. De sfeer binnenin is heel bijzonder, het werd dan ook al regelmatig als decor voor films gebruikt.

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top