Home / Afrika / Zuid- Afrika: het alles in één land!

Zuid- Afrika: het alles in één land!

Zuid-Afrika spreekt ongetwijfeld tot ieders verbeelding. Dit onmetelijke land is een mengelmoes van vele culturen en een combinatie van een  schitterende natuur met indrukwekende landschappen en uitgestrekte wildparken. Op het vlak van vakantie infrastructuur en comfort moet het voor geen enkel andere toeristische bestemming onderdoen, integendeel. De toerististische infrastructuur van Zuid- Afrika werd compleet naar westerse normen uitgebouwd. En dan hadden we het niet eens over het uitzonderlijke klimaat. Dat alles maakt van Zuid- Afrika een vakantiebestemming voor écht avonturiers. Je hebt er zoveel te ontdekken en te bewonderen, dat je er van de ene verbazing in de andere valt en beslist geen tijd hebt om je te vervelen.

Zuid- Afrika, alles in één land

Een land als Zuid- Afrika met een oppervlakte zo groot als Europa mag je inderdaad een uitgestrekt land noemen. Zo beschikt deze bijzonder populaire vakantiebestemming over een ongerepte en soms ruige kustlijn van ruim drieduizend. Zuid- Afrika heeft zelfs verschillende klimaatzones gaande van een verschroeiend woestijnklimaat tot eeuwig met sneeuw bedekte bergtoppen. Zijn vele contrasterende culturen met de meest primitieve bosjesmannen maar ook met zijn westerse trends maakt van Zuid- Afrika een wereld op zich.  Naast de vele toeristische troeven die jaarlijks miljoenen toeristen lokken uit alle hoeken van de wereld, moet je tijdens een rondreis Zuid- Afrika ongetwijfeld het binnenland met zijn nog onbekende vlaktes verkennen. De vele wildparken met het overbekende Krugerpark op kop maken dit Zuid- Afrikaans avondtuur compleet.

Kaapstad, aan de voet van de Tafelberg

Kaapstad met de legendarische Tafelber op de achtergrond

Een rondreis door Zuid- Afrika start meestal in Koopstad Kaapstad, bijzonder fraai gelegen aan de foet van de indrukwekkende Tafelberg. Kaapstad is echter zoveel meer dan deze Tafelberg. Samen met Pretoria is het de bakermat van de apartheid. Kaapstad is opvallend rijk aan indrukwekkende kunstcollecties, met een schitterende  architectuur daterend uit zijn koloniaal verleden. En dan hadden we het niets eens over zijn uitgestrekte natuurparken en zijn wijngaarden.

Tijdens je rondreis door Zuid- Afrika moet je ontewijfeld kennismaken met deze troeven van dit schitterende land:

 • Tafelberg: tijdens je kennismaking met Zuid- Afrika en Kaapstad kan je onmogelijk voorbij deze Tafelberg. Deze imposante berg is meer dan duizend meter hoog en heeft een karakteristieke afgeplatte bovenkant. Op de top maak je schitterende wandelingen of je kunt genieten van het indrukwekkend panorama vanuit de kabelbaan.
 • Slave Lodge: hier komt de smet van de slavenhandel weer tot leven. Vroeger was hier het cultuurhistorisch museum gevestigd, waarvan een deel van deze uitzonderlijk rijke collectie nog steeds is te bewonderen. Het museum plaatst vooral de geschiedenis van Zuid- Afrika in de kijker.
Slave Lodge

Slave Lodge

 • South African National Gallery: hier maak je kennis met een Europese schilderijencollectie daterend van de 17 de tot de 20 ste eeuw. De laatste jaren toont dit museum meer en meer werk van plaatselijke kunstenaars. ‘The Butcher Boys’ is ongetwijfeld een van de grootste blikvangers van het museum.
 • Kaap de Goede Hoop en Cape Point: dit zuidwestelijke punt van Zuid-Afrika behoort tot de Table Mountain National Park. Een schitterend natuurgebied met spectaculaire vergezichten. U kunt er ook overnachten en diverse (sport)activiteiten beoefenen.
 • Two Oceans Aquarium: beslist een van de mooiste zee-aquaria ter wereld. Je maakt er kennis met een prachtig overzicht van het onderwaterleven in de Atlantische en Indische Oceaan. De grootste durvers kunnen zelfs een duik in het aquarium nemen en de haaien en roofvissen te voederen.
 • Robbeneiland: bekend omdat de latere president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, er jarenlang gevangen zat. Nu is het een museum als levende herinnering aan de overwinning op het apartheidsregime.
 • Kirstenbosch National Botanical Garden: grootste botanische tuin van Zuid-Afrika en een der mooiste ter wereld. Hier krijg je haast uitsluitend inheemse bloemen en planten te zien.
 • Township Tour: een indrukwekkende rondleiding door een township waar je kan kennismaken met de (arme) plaatselijke bevolking en zijn vormen van economie.
  Het groene centrum van Pretoria

  Het groene centrum van Pretoria

Pretoria, hoofdstad van de apartheid

Tshwane, of het voormalige Pretoria, is de politieke hoofdstad van Zuid-Afrika en het belangrijkste academische centrum van het land. Tshwane is een rustige, stijlvolle stad met weinig weinig of geen hoogbouw maar des te meer natuurparken, meren, historische gebouwen en sfeervolle wolkswijken. Het vroegere Pretoria moet je in de lente bezocht hebben. Dan staan er maar liefst zo’n 70.000 jacaranda’s in volle bloei. Tshwane is een van de rijkste steden van Zuid- Afrika. Dat heeft het uitsluitend te danken aan zijn vele diamantmijnen.

Pretoria was ook het centrum van de apartheid en heeft dan ook een bijzonder bewogen geschiedenis achter de rug. In tegenstelling met buurstad Johannesburg is het huidige Tshwane is een opvallend rustige stad met nochtans veel horeca en theaters.

Niet te missen bezienswaardigheden van de stad zijn ongetwijfeld:

 • Het Voortrekkers Monument: herdenkt de Afrikaner pioniers, de Boeren, die vanaf 1836 de Kaap verlieten. Ze trokken naar de binnenlanden om aan de Britse overheersing te ontsnappen. Het imposante monument is een vierhoekig granieten gebouw met op de muren het verhaal van de Boeren.
Het indrukwekkende voortrekkersmonument

Het indrukwekkende voortrekkersmonument

 • Church Square: Church Square ligt midden Tshwane en vormt het hart van de stad. Aan dit plein bevinden zich verschillende belangrijke gebouwen met een interessante geschiedenis, zoals de Oude Raadszaal, het oude parlement van
  de Boerenrepubliek, het Paleis van Justitie, waar Nelson Mandela levenslang kreeg, het Old Capitol Theatre en de First National Bank.
 • De Pretoria National Zoological Gardens: een aanrader. Gelegen aan de Apiesrivier, vlak boven het centrum van Tshwane. Behoort ongetwijfeld de grootste dierentuinen ter wereld. Een kabeltrein brent je tot in alle uithoeken van deze uitgestrekte dierentuin.

Kruger Park, grootste natuurreservaat

Het  wereldvermaarde Kruger Park Ligt in het noorden van Zuid-Afrika, op zo’n vijfhonderd kilometer van Johannesburg. In het   Oosten grenst het park aan Mozambique, gescheiden door een kilometers lang   hekwerk. Dit Kruger Park werd uitgeroepen tot grensoverschrijdend natuurreservaat.

Het Krugerpark

Het Krugerpark

Het Kruger park   is opgericht in het jaar 1926 door de Britten en vernoemd naar Paul Kruger, de   voormalige president van Transvaal. Het park is ca. 352 km lang en gemiddeld 60   km breed en is met zijn oppervlakte van 20.000 km² het grootste park   van Zuid-Afrika. De meeste toeristen bezoeken het zuidelijke deel van het Krugerpark, daar leven immers de meeste dieren. Het Kruger Park bezit een uitzonderlijke fauna en flora, maar zijn ecosysteem is bijzonder kwetsbaar.
In het park gelden bijzonder strenge regels voor toeristen. Er geldt een maximum snelheid van 50 km per uur en je mag je auto alleen verlaten op plaatsen waar dat is toegestaan. Het voeren van de dieren is strafbaar en er wordt streng gecontroleerd op de naleving van deze regels. In het Kruger Park heerst een subtropisch klimaat met bloedhete zomers met af en toe een tropische bui tussen oktober en maart) en warme droge winters.

Rijke fauna en flora

Het Kruger Park is is verdeeld in zestien ecologische zones. Het noordelijke deel bestaat hoofdzakelijk uit mopaneveld en het zuiden uit thornveld. Dit uitgestrekte natuurreservaat telt maar liefst 336 boomsoorten. Kruger is een Big 5 park, met zo’n 2.500 buffels,  12.000 olifanten, 1.500 leeuwen, 1.000 luipaarden en 5.000 zwarte en witte neushoorns. Er verblijven ongeveer 145 soorten dieren, en meer dan 500 soorten vogels, waarvan er uitsluitend in dit Kruger Park voorkomen. Begeleide safari’s brengen je zo dicht mogelijk bij al deze dieren.

Het Kruger Park

Het Kruger Park

Het klimaat van Zuid-Afrika

 • Klimaatzones: Zuid-Afrika telt verschillende klimaatzones. Het noorden, westen en delen van het centrum heerst een warm woestijnklimaat, vooral in het noordwesten. In het noorden geniet men van een warm steppeklimaa, een relatief koud woestijnklimaat vind je in het westen en in delen van het centrum. Een koud steppeklimaat tref je aan in het zuidelijke binnenland.
 • Seizoenen: Zuid-Afrika ligt in het zuidelijk halfrond, de seizoenen zijn er dus tegenovergesteld aan die van ons. Als het bij ons zomer is, is het in Zuid-Afrika winter. Herfst bij ons is lente in Zuid-Afrika en omgekeerd. In onze koude wintermaanden is het in Zuid-Afrika zomer. Het is dus een uitstekende winterzon bestemming.
 • Winter: het winterseizoen loopt er van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is ‘s nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden tot twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. ‘s Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen, tot tegen het vriespunt.
 • Strandvakantie in de winter: wie in de winter toch van een strandvakantie wil genieten is aangewezen op de kustplaatsen in de regio Kwazulu en Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater daar aangenaam warm met temperaturen tussen de 21 en 24 graden.
  Met ruim twintig graden is Zuid- Afrika zelfs in hartje winter ideaal voor een strandvakantie

  Met ruim twintig graden is Zuid- Afrika zelfs in hartje winter ideaal voor een strandvakantie

 • Zomer: het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet. In het woestijngebied grenzend aan de oostelijke kant van Namibië lopen de temperaturen overdag gemakkelijk op tot zo’n 38 graden. Ook in het uiterste noorden, tegen de grens met Zimbabwe aan, kan het flink heet worden. In het Krugerpark heersen temperaturen tot ruim boven de 30 graden.
 • Het malariaseizoen: bevindt zich vooral in het oosten van Zuid- Afrika, meer bepaald in het drielandenpunt met Botswana en Zimbabwe (en het Krugerpark) en loopt van oktober tot en met mei.

Connections: Zuid-Afrika Specialist

Wens je je Zuid-Afrika reis voordelig te boeken via het internet, bij een betrouwbare touroperator? Bekijk dan zeker het Zuid-Afrika aanbod op Connections.be. Je vindt er naast de traditionele selfdrives ook groepsreizen en strandverblijven de Zuid-Afrika.

Reageren

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top